Българска семейна компания е сред лидерите в Европа при рециклирането на батерии

elbat


„ЕЛ БАТ“ изгради нови мощности в Долна баня, които преработват стари акумулатори и ги превръщат в суровини

С новата си технологична линия „ЕЛ БАТ“ дава заявка за играч не само на европейските, но и на световните пазари. Основана през 1993 г. от Димитър Попов и Николай Бажлеков, още от началото си фирма „ЕЛ БАТ“ е една от най-бързо развиващите се компании в България. Преработване и рециклиране на различни видове олово-съдържащи отпадъци и излезли от употреба акумулаторни батерии са основната дейност на предприятието.
С новата си технологична линия „ЕЛ БАТ“ дава заявка за играч не само на европейските, но и на световните пазари. Основана през 1993 г. от Димитър Попов и Николай Бажлеков, още от началото си фирма „ЕЛ БАТ“ е една от най-бързо развиващите се компании в България. Преработване и рециклиране на различни видове олово-съдържащи отпадъци и излезли от употреба акумулаторни батерии са основната дейност на предприятието.
Специалният проект за разширяване на завода, пускането на чисто нова технологична линия и внедряването в нея на модерни технологии, изстрелва „ЕЛ БАТ“ на челна позиция не само в България, но и в Европа. Проектът за новите мощности стартира през 2018 г. като част от стратегическото развитие на компанията. Пет години по-късно на мястото вече се извисява и работи мощен преработвателен завод. Гордост за собствениците на компанията, баща и син, Димитър и Станислав Попови и всички работещи в Долна баня. В новия завод влизат тонове стари акумулатори, които след преработка се превръщат в суровини, от които отново се правят акумулатори. Кръгова икономика в най-чист вид.

Нов живот на старите оловно-киселинни батерии, които иначе остават не оползотворявани и рискуват да замърсяват околната среда на цяла Европа. Цяла Европа, защото за „ЕЛ БАТ“ българския пазар на подобни суровини е прекалено малък. Станислав е второ поколение в бизнеса и второ поколение в бокса – хоби на баща и син, което за Станислав се превръща и в професионална възможност:

“България не генерира достатъчно стари акумулатори, за да захранваме нашите мощности. А „ЕЛ БАТ“ е експортно ориентирана компания от много години насам. Нашите суровини са основно от чужбина. Ние произвеждаме тук готовата продукция и реализираме тази продукция обратно на европейския пазар, като по този начин оставяме добавената стойност тук в България, в полза на българската икономика“, коментират от „ЕЛ БАТ“.

Конкуренция има, но тя e по-скоро стимул. Доволни са, че в тежки времена за бизнеса – двете тежки години на пандемия и вече повече от година война в Украйна, са успели да вземат правилните решения, не са се уплашили, инвестирали са в несигурни времена и сега това им се отплаща.

“Общо взето в компанията изповядваме мислене на прагматици. Стараем се да бъдем балансирани в своите решения, защото в днешно време няма нищо сигурно. Не можем да прогнозираме по какъв точно начин бизнесът ще се развие в следващите две, три или четири години. Знаем, че има търсене на олово, знаем, че ще има последващ подем на икономиката и смятам, че ние направихме добри инвестиции преди години, когато можехме да се възползваме от доброто ниво на ценообразуването в световен мащаб, преди кризата с коронавируса. В момента имаме известно предимство, защото вече сме изградили нашите мощности“, заяви Станислав Попов.

И така достига до извода, че рискът понякога се отплаща, понякога – не. Но вярва, че в живота всичко е въпрос на идея, добре реализирана идея и късмет. Стъпка по стъпка се развиваш.

Станислав Попов, заместник-председател на УС на „ЕЛ БАТ“ АД:

“Правим семеен бизнес, който ще остане тук, в България”

S.Popov-Elbat

– Г-н Попов, в последно време много се говори за кръгова икономика, за зелени политики. За вашата компания „ЕЛ БАТ“, която се занимава с оползотворяване на стари акумулатори, изглежда това не е нова тема, още повече, че в действие вече е най-новата ви инсталация?

Към момента можем да кажем, че предприятието ни в Долна баня, което направихме съвместно с италиански и френски производители на оборудване, е едно от водещите в преработката и рециклирането на акумулаторни батерии в света. Днес имаме множество технологични предимства свързани с това, да бъдем по-ефективни в процесите като произвеждаме повече продукция по-екологосъобразно. Увеличихме цялостния капацитет на компанията над три пъти в сравнение с възможностите на предишните мощности от 2008 г. Това доведе до необходимостта ние да умеем да хеджираме оловен метал на Лондонска Метална Борса, за да успяваме да управляваме риска от промени на цените на оловото от покупките на суровини до обръщането им в продукт и реализирането им в продажба до крайния клиент.
Днес използваме по-малко енергия при вече увеличен капацитет и по-голямо производство и имаме технологичните предимства да променяме вида на енергоносителите в движение, което е нововъведение в металургичната индустрията. Всички тези обновени технологии работят в съчетание с интегрирана немска ERP система за прецизен мониторинг и контрол на дейностите през цялото време. Мислим върху ползите за околната среда и намаляването на въглеродния отпечатък, проблем, който вълнува Европа от доста години насам.

– Къде е Вашето място на европейския и световния пазар?

„ЕЛ БАТ“ като българска компания е конкурентна на централно-европейския пазар. В момента реализираме около петдесет хиляди тона оловна продукция на година, но в обозримото близко бъдеще това число ще се увеличи до осемдесет и три хиляди тона. Ние работим на целия европейски пазар, както и в Азия. Тази диверсификация на пазари ни помага да бъдем по-конкурентни и по-устойчиви. Конкуренцията е голяма и това ясно показва, че ползите от фирми като нашата в световен план са големи и затова ни има.
От друга страна, за нас от „ЕЛ БАТ“ възможността да се конкурираме с по-големи фирми, ни позволява да растем градивно, защото заимстваме и подобряваме технологии. Не познавам по-добро израстване на компания от това, при което лидерите и сплотен екип работят в синхрон за получаването на по-добър продукт и по-качествена услуга.Днес използваме по-малко енергия при вече увеличен капацитет и по-голямо производство и имаме технологичните предимства да променяме вида на енергоносителите в движение, което е нововъведение в металургичната индустрията. Всички тези обновени технологии работят в съчетание с интегрирана немска ERP система за прецизен мониторинг и контрол на дейностите през цялото време. Мислим върху ползите за околната среда и намаляването на въглеродния отпечатък, проблем, който вълнува Европа от доста години насам.

– Вашата компания е пример за истински семеен бизнес на високо ниво. Трудно ли се прави такъв бизнес?

Нищо стойностно не е лесно. Дали ще потърсиш своето място като служител в компания, ще бъдеш инициатор на бизнес или ще се опиташ да продължиш нещо, което вече съществува като го надграждаш, има своите плюсове и минуси. Аз лично съм щастлив, че съм тук и имам възможност да развивам бизнес, който вече е познат в Европа. Един от малкото предприемачески проекта, които са се реализирали на такъв етап от икономиката в последните тридесет години. За съжаление, когато стартираш от нулата и се развиваш с такъв темп, неизбежно ставаш част от всякакви спекулации. Преди време ни обвиниха, че не ние, а някой друг стои зад „ЕЛ БАТ“, но истината е, че всичко сме постигнали и постигаме сами с много труд и отдаденост. Баща ми е посветил целия си живот на компанията и сега аз съм готов да последвам стъпките му с надеждата, че и моите деца ще имат тази възможност.

– Има ли сблъсък на идеи с баща ви?

Сблъсък на идеи няма, а по-скоро идеите ни се допълват. Опитът на бащи ми е безценен, но от друга страна младият дух дава крила. Смятам, че успехите се дължат на това ние да работим в унисон.

– Как решавате проблема с кадрите?

Ние се опитваме както да привличаме, така и да създаваме кадри. Нещо повече, стимулираме нашите колеги да продължават да учат и да придобиват нови квалификации. Аз винаги съм казвал, че успехът на един служител се корени в две неща – доброто образование, но и сърцето. Защото колкото и добър да бъдеш от гледна точка на това да притежаваш професионални компетенции, ако нямаш мотивацията, желанието да се отдадеш на един проект, да дадеш всичко от себе си той да потръгне независимо от трудностите, проектът вероятно от самото начало е обречен на провал.
Както преди малко споменах, тук работят трудолюбиви хора, които приемат „ЕЛ БАТ“ като кауза за бъдещето. Аз винаги наричам „ЕЛ БАТ“ компания на бъдещето, защото това, което градим днес ще промени бъдещето за идните поколения. Искаме да се развиваме и в чужбина като българска компания стартирала от България, а това мисля е нещо, с което всички ние като българи се гордеем.

– Какви са целите на компанията?

Ние вече имаме мощности скоро да се титулуваме като едни от най-големите производители на оловен метал по вторичен метод в Европа, въпреки че основното, което аз виждам е възможността ние да рециклираме повече, защото това води до огромни ползи за околната среда. По този начин благоприятстваме и развитието на кръговата икономика. Имаме много идеи за устойчив растеж и сме нетърпеливи да осъществим повечето.
Стараем се да бъдем въглеродно неутрални, като създаваме възможности, чрез които ние да получаваме енергия от слънцето чрез фотоволтаични системи и по този начин да намалим нуждата да закупуваме енергия, която идва от електроцентрали или от други производители на енергия, които оказват влияние на климата. Виждаме както перспектива за нови инвестиции, така и възможности да подобряваме текущи процеси, като например да създадем собствено производство за водород и кислород на място в „ЕЛ БАТ“, увеличавайки дела на зелена енергия в компанията. Всичко това е в съчетание с развитието на компанията, както и добрата среда за бизнес в България и Европа.Както преди малко споменах, тук работят трудолюбиви хора, които приемат „ЕЛ БАТ“ като кауза за бъдещето. Аз винаги наричам „ЕЛ БАТ“ компания на бъдещето, защото това, което градим днес ще промени бъдещето за идните поколения. Искаме да се развиваме и в чужбина като българска компания стартирала от България, а това мисля е нещо, с което всички ние като българи се гордеем.

Lead smelting

– Как се създава една мощност, която да отговаря на всички европейски стандарти, от гола поляна?

Ние не сме очаквали, че ще достигнем този мащаб на работа при основаването на компанията. Изисква се опит, който градим с времето, специфични знания и умения, много усилия и неуморимо желание. Основното е предприемачеството, което ни води и дърпа напред. Добавената стойност, която остава тук е изключително важна, тъй като ние рециклираме в България суровина, която получаваме от чужбина.
Произвеждаме с нашите мощности един продукт, който се реализира в чужбина и добавената стойност от този готов продукт остава в страната ни. Ние не печелим пари от България, за да купим актив от чужбина и средствата да останат в чужбина. Ние правим точно обратното. Вземаме суровини от вън, получаваме готов продукт от тях и доставяме готовата продукция в чужбина, от където получаваме основната част от нашите приходи, които инвестираме тук в България в полза на икономиката и обществото. Заводи като нашия са в основата на българската индустрия и ние сме щастливи, че можем да допринесем с нещо повече.Стараем се да бъдем въглеродно неутрални, като създаваме възможности, чрез които ние да получаваме енергия от слънцето чрез фотоволтаични системи и по този начин да намалим нуждата да закупуваме енергия, която идва от електроцентрали или от други производители на енергия, които оказват влияние на климата. Виждаме както перспектива за нови инвестиции, така и възможности да подобряваме текущи процеси, като например да създадем собствено производство за водород и кислород на място в „ЕЛ БАТ“, увеличавайки дела на зелена енергия в компанията. Всичко това е в съчетание с развитието на компанията, както и добрата среда за бизнес в България и Европа.Както преди малко споменах, тук работят трудолюбиви хора, които приемат „ЕЛ БАТ“ като кауза за бъдещето. Аз винаги наричам „ЕЛ БАТ“ компания на бъдещето, защото това, което градим днес ще промени бъдещето за идните поколения. Искаме да се развиваме и в чужбина като българска компания стартирала от България, а това мисля е нещо, с което всички ние като българи се гордеем.

Other news

Other news

Other news