Вторите първи: “Обърнете се назад, вижте какво вашите родители са създали и си помислете – бихте ли ги разочаровали?” Историята на Станислав Попов.

elbat-post-img

Те са родени в края на 80-те и началото на 90-те. Те са второто поколение в бизнеса и първото поколение на прехода. Те са “Вторите първи” – съвместен проект на Storio и ОББ, посветен на едни от най-успешните бизнеси в България и техните наследници. Децата и компаниите правят първите си крачки почти по едно и също време. Време, в което колкото и да падаш, трябва и да ставаш. И двете поколения са продължили по пътя не защото нямат избор, а защото имат такъв – дългът към семейството и промяната на България.Колко трудно е да си първи според “Вторите първи”? А колко трудно е да си втори според първите? Какви са предимствата и недостатъците на второто поколение в бизнеса? По-лесно ли е да наследиш бизнес, отколкото да създадеш такъв? Имаш ли право да се откажеш от наследството си? Колко тежи отговорността? Как можеш да пригодиш компания, създадена в аналогово минало, за дигиталното настояще? Можеш ли да работиш в екип със собствения си баща? Как бизнесът променя семейството и как семейството променя бизнеса? Разказват “Вторите първи”.

Станислав Попов е на 31 години, но вече има десетгодишна връзка със съпругата си, с която сключва брак преди два месеца. Семейните ценности определят както връзката между баща и син, така и между бизнес и бъдеще.

Станислав работи заедно със своя баща Димитър Попов, който през 1993 г. основава компанията “Ел Бат”. Дейността на фирмата е свързана с кръгова икономика – рециклиране на излезли от употреба акумулаторни батерии и производство на оловен метал. Допълнително “Ел Бат” произвежда натриев сулфат и полипропилен гранулат – компоненти, приложими в производството на нови акумулаторни батерии. В компанията работят над 200 души, а годишният оборот е над 200 млн. лева.
Станислав е второ поколение в бизнеса и второ поколение в бокса – хоби на баща и син, което за Станислав се превръща и в професионална възможност:

elbat-img

“Имайки два основни избора пред себе си – да продължа да се занимавам с професионален спорт или развитие на семейната компания като предприемач, аз избрах да бъда предприемач. Семейството изгражда ценности, а корпоративната среда тук изгражда здрав дух, здраво тяло и множество успехи.”

Станислав Попов е на 31 години, но вече има десетгодишна връзка със съпругата си, с която сключва брак преди два месеца. Семейните ценности определят както връзката между баща и син, така и между бизнес и бъдеще.

“Рунд в бокса и рунд в бизнеса се печелят трудно, необходимо е кураж, необходимо е да имаш издръжливост, да изградиш характер, умения и екип от хора.”

Според младия предприемач служителите са най-ценният капитал на една компания, затова едно от нещата, на които залага, е вниманието към екипа.
Най-новото начинание, което е предприела компанията, е академия “Ел Бат” с цел намирането и развиването на по-качествени кадри.
Друг интересен момент в отношенията между Станислав и неговия баща е тяхната малка възрастова разлика – Димитър е бил едва 22-годишен, когато създава свой бизнес, и вече е имал син. Това определя и начина, по който работят заедно – единодушни решения чрез диалог. И все пак йерархия има. Когато мненията се разминават – опитът, знанията и уменията на първото поколение надделяват за финалното решение.
В поредицата на Storio и ОББ Станислав разказва за компанията и семейството отвътре, по време на тренировка споделя какви качества изгражда боксът, нужни и в бизнеса, какво се случва, когато играта загрубее, кои са важните избори в живота и каква е тайната на успешния бизнес модел.

Other news

Other news

Other news